Herstelbewijs straks nog maar 6 maanden geldig


Het coronaherstelbewijs is vanaf 1 februari 2022 nog maar 6 maanden geldig. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat nog door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. Ook mensen met twee vaccinaties zullen hun groene vinkje zien verdwijnen als zij de booster-prik niet nemen. Volgens het kabinet is dit om de regels omtrent de coronabewijzen gelijk te stellen met andere Europese landen. Echter druisen de nieuwe regels wel in tegen het gegeven dat natuurlijke immuniteit nog altijd beter lijkt dan immuniteit na een vaccinatie. Zelfs Diederik Gommers beaamt dit.

Mensen die straks drie vaccinaties hebben gehad zullen wel een onbeperkt geldig coronabewijs hebben. Althans, tot de vierde prik nodig blijkt. Voor diegenen die geen booster-vaccinatie willen zal hun bewijs vervallen na 9 maanden na de laatste prik. Voor velen zal dat rond maart zijn. De geldigheidsduur van het herstelbewijs wordt gehalveerd. Terwijl deze eerst een jaar geldig zou zijn, is het bewijs straks na 6 maanden verlopen.

Maar waarom? Volgens Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, wordt het herstelbewijs gekort om de Nederlandse regels in lijn te brengen met de rest van Europa. Echter druisen deze regels wel in tegen het idee dat een infectie voor betere immuniteit zorgt dan een vaccinatie.

Zo laat een onderzoek onder Israëlische wetenschappers zien dat een eerdere infectie beter beschermt tegen COVID-19 dan een dubbele vaccinatie van Pfizer. Zo zou het Pfizer vaccin goed helpen tegen ziekenhuisopnames en verspreiding, maar een eerdere infectie werkte nog veel beter. Hoewel de natuurlijke immuniteit wel afneemt over tijd, blijft deze beduidend beter dan de immuniteit van een gevaccineerde. In een artikel van de Volkskrant beaamt ook hoogleraar immunologie Debbie van Baarle de superioriteit van natuurlijke immuniteit.

Ook Diederik Gommers zegt dat een eerdere infectie van corona beter beschermt tegen het virus dan een vaccinatie. Zo zei hij bij BNR in september nog: “Dus de natuurlijke afweer is inderdaad beter dan die via een vaccin, maar de vaccins die we hebben zijn wel bijzonder goed.”

Geef een antwoord