Meisje die klimaat-brief schreef aan Rutte blijkt dochter van klimaat-investeerder

Het veertienjarige meisje dat afgelopen dinsdag met haar klimaat-brief aan Mark Rutte in het NRC verscheen blijkt de dochter te zijn van een klimaat-investeerder. Jaco Leijdekker is namelijk oprichter en mede-eigenaar van een investeringsfonds voor het verduurzamen van woningen en bedrijven.

“Beste minister-president Mark Rutte, doe het voor ons.” Met deze smeekbede van Rosalinde kopte het NRC gisteren met haar alarmbrief op hun website. Rosalinde maakt zich ernstig zorgen over de opwarming van de aarde en daarom schreef zij een brief aan de demissionaire minister-president waarin zij hem vroeg om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis:

“Nooit had ik gedacht zo’n soort brief te schrijven, ook al ben ik pas 14 jaar. Al tientallen jaren horen we van wetenschappers dat het klimaat op aarde verslechtert. Mensen die er in gespecialiseerd zijn. Het is niet zomaar iets, het IPCC-rapport. Voor de duidelijkheid, hierin staat dat enkel als er ingrijpende maatregelen worden getroffen, de aarde ‘slechts’ 1,5 graden Celsius opwarmt. De gevolgen: meer en vaker zware regen, vaker droogte en minder ijs op de Noordpool en nog zoveel meer. Dit is mijn toekomst en van zoveel andere jongeren. Jammer genoeg hebben wij geen inspraak in de Tweede Kamer, maar u wel. De wetenschappers, die al sinds jaren voor ongelofelijk grote klimaatproblemen waarschuwen, kunnen geen wetten aannemen. De enigen die iets aan onze toekomst kunnen doen, zijn de regeringen van landen. Vooral die van de rijke, invloedrijke landen. U en uw collega’s in de Tweede Kamer zijn degenen die iets aan dit drastische probleem kunnen doen. Daarom vraag ik u hier iets aan te doen. Het is niet alleen mijn toekomst, maar ook die van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Hun toekomst wordt aangetast omdat u in plaats van de wereld wilt redden, de economie wilt redden. Dit gevoel krijgen wij als jongeren. Ik hoop heel erg dat ik van u wat kan verwachten.”
Rosalinde Leijdekker
Heiloo

Deze brief kreeg snel aandacht vanuit andere media. Zo was Rosalinde te gast bij Radio 1 en wijdde ook de NOS een artikel aan het de brief. Echter merkte GeenStijl op dat een belangrijk feit ontbrak: Rosalinde Leijdekker is de dochter van Jaco Leijdekker. Volgens LinkedIn is hij de oprichter en eigenaar van GreenFund Holland, een investeringsfonds voor het verduurzamen van vastgoed en bedrijven, en Duurzaamhuren b.v. Met deze informatie lijkt de brief meer op een klimaat-lobby van haar vader dan een onschuldige brief van een bang gemaakt meisje.

Geef een antwoord