UT-docente wil vaccinatieplicht voor studenten

“Als studenten zich niet hebben laten vaccineren, dan mogen ze de campus niet op en de collegezaal niet in.” vindt Femke Nijboer, docent aan de Universiteit van Twente. “Ik wil ze niet in m’n collegezaal hebben. Ik wil er als docent niet voor staan.”, schreef Nijboer gisteren in haar column op U-Today. Uitsluiting? Lichamelijke integriteit? Volgens haar “druist geen vaccinatie willen in tegen elk gezond verstand.

Niet-gevaccineerde studenten moeten straks maar onderwijs via een beeldscherm volgen vindt mevrouw Nijboer. Dit is haar mening, niet die van de Universiteit, maar ze wil graag de discussie aanwakkeren. Nijboer vindt dat studenten aan een vaccinatieplicht moeten voldoen voor hoger onderwijs. Ze zegt alle tegenargumenten te kunnen dromen, maar wuift deze weg in haar column met “blablabla. Het zal best”. Lichamelijke integriteit vind ze niet belangrijk: “Laat me niet lachen, als studenten een frikandel durven eten dan moeten ze ook een prik met een eiwitje durven laten zetten. Kom op zeg.”

De docente is bang dat ze straks, ondanks vaccinatie, alsnog geïnfecteerd raakt vanwege de lage besmettingsgraad in het hoger onderwijs. Als mantelzorger en moeder kan ze niet twee weken plat liggen van de corona. Daarom schrijft ze over niet-gevaccineerde studenten in haar column: “Ik wil ze niet in m’n collegezaal hebben. Ik wil er als docent niet voor staan.”

Met deze column hoopt mevrouw Nijboer de discussie opgang te brengen. “Zo. Olie op het vuur. Laat de haat-emails maar binnen komen.” is de uitsmijter van haar column “Vaccinatieplicht a.u.b.”.

Een woordvoerder van de Universiteit van Twente, Laurens van der Velde, meldt dat een vaccinatieplicht niet aan de orde is op de school. Wel vindt hij het goed dat een docent het onderwerp bespreekbaar maakt in een column en moedigt discussie aan.

Geef een antwoord