Britse universiteit geeft studenten uitstel voor opdrachten wegens racisme

Een universiteit in Londen geeft studenten de mogelijkheid om uitstel aan te vragen voor opdrachten en tentamens indien zij lijden onder ‘raciale trauma’s’.  

De Goldsmiths Universiteit heeft een nieuwe categorie toegevoegd aan haar uitstelbeleid. Naast rouwverwerking, medische aandoeningen, trauma’s, aanwezigheid bij een rechtbank en zorgtaken is het sinds kort ook mogelijk voor gekleurde studenten om uitstel aan te vragen voor een opdracht op basis van racisme. Deze studenten hoeven geen hard bewijs aan te leveren voor deze racistische gebeurtenis, maar moeten een verklaring inleveren bij de universiteit die dit vervolgens beoordeelt meldt onder andere Skynews.

Deze nieuwe regel zorgt ervoor dat racistische gebeurtenissen en raciale trauma’s nu behoren tot de categorie van ‘serieuze levensgebeurtenissen’, waardoor studenten gebruik kunnen maken van hun recht op uitstel.

De toevoeging aan het beleid is een initiatief van de studentenbond van de Londense Universiteit. De president van de organisatie, Sara Bafo, reageerde tevreden op Twitter: “Dit is goed nieuws en een stap in de goede richting!” De organisatie is erg blij met de beslissing van de universiteit dat de studenten geen bewijs hoeven aan te leveren, maar dat een proces van zelf-certificatie volstaat.


Frances Corner, directrice van de universiteit, zegt in The Guardian dat zo een zelf-certificatie proces normaal is voor het aanvragen van extra ondersteuning bij een studie. In dit proces “moet een student een gedetailleerde verklaring indienen die zorgvuldig wordt bestudeerd door de academische afdelingen die dan beslissen welk antwoord passend is.”

Vernieuwde richtlijnen in het volgende academische jaar zullen voor extra informatie zorgen omtrent het nieuwe beleid aldus de universiteit.  

Hoofdonderwijzer en oprichter van de Michaela Community School, Katharine Birbalsingh, heeft al uitgehaald naar het nieuwe beleid van de Goldsmiths Universiteit. Zij geeft aan dat het concept ‘raciaal trauma’ erg onduidelijk is. Zo zegt ze: “Ik zou daar graag een definitie van hebben, wat het betekent en op wie het van toepassing is. Kan iedereen een raciaal trauma oplopen of zijn er alleen bepaalde rassen die dat kunnen overkomen? Dat is waar het lastig wordt en het riekt een beetje naar racisme.”

Geef een antwoord