Frankrijk verwijdert niet-gevaccineerde leerlingen van school bij coronabesmetting

In Frankrijk moeten niet-gevaccineerde middelbare scholieren binnenkort digitaal de les volgen indien er een coronabesmetting is vastgesteld in de klas. Volgens dit nieuwe protocol mogen de gevaccineerde leerlingen wel gewoon les krijgen op school. Dit maakte de Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, woensdag bekend. “Dit is uiteraard een stevige stimulans om gevaccineerd te worden” zei de minister tegen franceinfo.

De kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn moeten volgens dit nieuwe protocol verplicht zeven dagen thuis les volgen indien er ook meer één coronabesmetting is vastgesteld in de klas. Deze nieuwe regels zijn onderdeel van een nieuw protocol met vier uitgestippelde scenario’s die ingaan vanaf september. De regering hoopt op deze manier meer fysiek onderwijs te kunnen garanderen in het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs zal wel de hele klas thuis les volgen bij een corona uitbraak, ongeacht of de kinderen gevaccineerd zijn of niet.

De maatregelen zijn bedoelt om de vaccinatiegraad onder jongeren te vergroten aangezien slechts 11,6 procent van alle 12 tot 18-jarigen volledig is gevaccineerd in Frankrijk. Daarnaast zal de Franse regering 6.000 tot 7.000 vaccinatiecentra installeren binnen of in de buurt van scholen. Leerlingen die schriftelijke toestemming hebben van hun ouders, mogen zich daar laten vaccineren volgens de Belgische krant HLN.

Veel mensen zijn kritisch over deze nieuwe regels. Zo liet de oudervereniging FPCE weten: “Een deel van de kinderen wordt op deze manier gestigmatiseerd. Ze krijgen te horen dat ze niet dezelfde rechten als de anderen hebben. Terwijl het gaat om vaccinatiekeuzes die hun ouders maken.” Dit meldt het AD.

Geef een antwoord