Onrust in Frankrijk door nieuwe coronamaatregelen

In Frankrijk zijn woensdag duizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen. Zo heeft Macron aangekondigd dat Franse zorgmedewerkers een vaccinatieverplichting krijgen en kun je binnenkort in Frankrijk zelfs niet op het terras zitten zonder vaccinatie of negatieve test. Veel Fransen zijn het niet eens met dit beleid en lieten van zich horen. Op sommige plekken liepen de betogingen uit de hand en resulteerde dit in geweld en vernielingen.

Op 14 juli, een nationale feestdag in Frankrijk, zijn bijna twintig duizend Fransen op de been geweest om tegen het corona-paspoort en de vaccinatieverplichting te demonstreren. De pleinen en straten stroomden vol met betogers in grote steden als Parijs, Nantes, Lyon, Bordeaux, Montpellier en Marseille. Zo scandeerden betogers ‘Liberté!’ in de straten van Parijs. Echter liepen sommige bijeenkomsten uit in geweld. Zo zette de politie traangas in Parijs en raakten sommigen slaags met de politie. Ook werden er auto’s in brand gestoken en vuurwerk afgestoken. Volgens het Reformatorisch Dagblad worden er elk jaar op Quatorze Juillet auto’s in brand gestoken, en dit jaar waren dat er 294. Maar liefst 35% minder dan vorig jaar.

De betogers uitte hun onvrede over de nieuwe coronaregels die hun president heeft aangekondigd. Zo moeten zorgmedewerkers zich verplicht laten vaccineren tegen het coronavirus vanaf 1 september. Daarnaast wordt de zogeheten ‘pass sanitaire’ verplicht voor toegang tot musea, pretparken, trein, cafés en zelfs het terras. Deze ‘pass sanitaire’ of corona-paspoort geldt als bewijs dat je of gevaccineerd bent of een negatief getest bent voor het coronavirus. Deze regels gaan zelfs gelden voor kinderen vanaf twaalf jaar oud. Aangezien testen niet langer gratis zijn vanaf de herfst zullen voornamelijk armere gezinnen genoodzaakt zijn zich te laten vaccineren, bijvoorbeeld als je afhankelijk bent van de trein. Deze drastische maatregelen zijn bedoeld om de vaccinatiegraad in Frankrijk te verhogen en zijn al deels in werking vanaf 21 juli. Dit legt het RTL Nieuws uit.

Geef een antwoord