Oostenrijks meisje (13) verkracht en vermoord, vermoedelijk door vier asielzoekers

In Wenen is meer dan twee weken geleden het levenloze lichaam van een dertienjarig meisje gevonden. Autopsie wijst uit dat het meisje is gedrogeerd, seksueel is misbruikt en vervolgens door verstikking om het leven is gekomen. Na een tip van een buurtbewoner zijn twee Afghaanse asielzoekers opgepakt van zestien en achttien jaar oud. Later is nog een derde verdachte opgepakt van drieëntwintig jaar. Een vierde verdachte (22) is nog voortvluchtig.

Op zaterdag 26 juni vonden voorbijgangers het meisje, genaamd Leonie, op een groenstrook tussen twee rijbanen in. Ze was verwikkeld in een tapijt en leunde tegen een boom. Omstanders en hulpdiensten zouden nog geprobeerd hebben haar te reanimeren, maar het meisje bleek niet meer levensvatbaar. Direct opvallend was de grote hoeveelheid bloeduitstortingen in de hals van het meisje. Dit melden verschillende Oostenrijkse media.

De politie vermoedt dat Leonie vrijwillig is meegegaan met de jongens naar hun appartement, een woonruimte die werd gesubsidieerd door de Oostenrijkse overheid. In het huis is het meisje vermoedelijk gedrogeerd met een flinke hoeveelheid XTC-pillen, waarna ze is misbruikt en gewurgd of gestikt. Vervolgens is het meisje gedumpt langs de weg, verwikkeld in een tapijt. Hier is zij overleden volgens politiewoordvoerder Markus Dittrich.

Na een getuigenverklaring van een buurtbewoner zijn twee Afghaanse verdachten opgepakt. De derde verdachte is twee dagen later opgepakt op een metrostation. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig, er staat een opsporingsbevel voor hem uit volgens Kronen Zeitung.
Een van de verdachten blijkt geen onbekende bij de politie meldt onder andere OE24. De 18-jarige verdachte is al meermaals in aanraking geweest met justitie. Zo is de jongen al elf keer aangegeven bij de politie en drie keer veroordeelt, onder andere voor drugshandel, diefstal en geweld.

Deze achttienjarige verdachte is inmiddels de enige die een verklaring naar buiten heeft gebracht. Zo beaamt hij dat Leonie seks heeft gehad met twee vrienden van hem die avond, maar dit zou vrijwillig zijn geweest. Toen het uiteindelijk niet goed bleek te gaan met het meisje hebben de mannen haar naar buiten gebracht en de hulpdiensten gebeld. Hier heeft de verdachte nog geholpen met een reanimatie. De jongen zegt geen idee te hebben hoe Leonie aan de flinke hoeveelheid drugs in haar bloed is gekomen. Dit meldt de Duitse RTL.

De dood van het meisje heeft in Oostenrijk veel stof doen opwaaien. Veel critici vinden het een groot probleem dat een van de verdachten zoveel eerdere veroordelingen heeft staan. Zo twitterde de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz “Het is onaanvaardbaar dat mensen naar ons land komen, verklaren dat zij bescherming zoeken en dan wrede misdaden begaan”. Zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken, Karl Nehammer, is het met de kanselier eens en geeft ook op Twitter aan zijn uitzetbeleid stevig door te zetten.

De ouders van Leonie rouwen uiteraard hevig om het verlies van hun dochter. Toch liep het al enige tijd niet erg soepel tussen het meisje en haar ouders. Zo gedroeg Leonie zich erg puberaal en brak veel regels die haar ouders stelden. Zo meldt het Duitse RTL dat een psycholoog het gezin al anderhalf jaar ondersteunde. Leonie zou erg naïef en rebels zijn, zo bleef ze al eens eerder twee nachten weg van huis. Ook zou de moeder al eens een liefdesrelatie hebben verboden tussen Leonie en een achttienjarige jongen.

Geef een antwoord