Rellen in Zuid-Afrika na arrestatie oud-president Jacob Zuma

Na het gevangennemen van oud-president Jacob Zuma zijn in Zuid-Afrika rellen uitgebroken. De vernielingen en plunderingen hebben al veel schade veroorzaakt en al meer dan zeventig levens gekost. Om de orde te herstellen heeft de huidige president, Cyril Ramaphosa, het leger ingezet.

Jacob Zuma was president van Zuid-Afrika van 2009 tot 2018, maar kwam aan het einde van zijn presidentschap in de problemen vanwege een corruptieschandaal. Nadat hij niet kwam opdagen bij een zitting in de rechtbank werd Zuma veroordeeld voor minachting van de rechtelijke macht en moet daarvoor vijftien maanden celstraf uitzitten. Sinds hij zich op 7 juli 2021 heeft gemeld bij de autoriteiten en is opgesloten zijn er in verschillende provincies in Zuid-Afrika gewelddadige rellen uitgebroken.

In de provincie KwaZoeloe-Natal zijn de rellen begonnen. In die regio heeft de oud-president nog veel aanhang. En ook in de regio Gauteng zijn erg veel problemen. In deze regio’s heeft de huidige president dan ook besloten om het leger in te zetten. Grote steden als Johannesburg en Durban ondervinden veel schade door de hevige vernielingen en plunderingen. Zo ligt het openbaar vervoer stil, winkels en warenhuizen zijn leeggeroofd en gebouwen worden vernield. In totaal zijn er meer dan duizend mensen gearresteerd en 72 mensen zijn omgekomen. In andere delen van het land lijkt de rust inmiddels langzaam terug te keren. Dit legt onder andere het NRC uit.

Zuid-Afrikanen lijden erg onder de corona epidemie en dit zou dan ook een extra reden kunnen zijn voor de hevige rellen en plunderingen. Volgens het NOS leven meer dan de helft van de Zuid-Afrikanen onder de armoedegrens en de werkeloosheid is er extreem hoog.

Geef een antwoord