De Vlaamse regering en de Raad van State hebben de invoeringen van de Vlaamse Toetsen goedgekeurd. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) introduceert die centrale proeven om de strijd aan te gaan met de dalende onderwijskwaliteit.
Concreet is het systeem bedoeld voor leerlingen van het 4e leerjaar, 6e leerjaar en het 2e en 6e jaar van het secundair onderwijs. Door de scholen inzage te geven in de resultaten van vergelijkbare scholen over alle onderwijsnetten heen zullen zij snel en efficiënt kunnen ingrijpen om hun onderwijskwaliteit te verbeteren. De onderwijsinspectie zal de geanonimiseerde data ook kunnen inkijken zodat gerichte begeleiding mogelijk is. Scholen die aanhoudend zwakke resultaten boeken zullen dan een individueel begeleidingstraject krijgen.
Testfase in mei
Een potentieel voordeel van de maatregel is de verminderde afhankelijkheid van internationale onderzoeken, die slechts een steekproef van de leerlingen evalueren en ook maar periodiek plaatsvinden. Alvorens het testen effectief van start zal gaan, volgt een testfase in mei van dit jaar. Ruim 21.000 leerlingen die schoollopen in het Vlaamse onderwijs zullen dan al toetsen afleggen, die moeten bepalen of de moeilijkheidsgraad en voorziene tijdsduur om die uit te voeren zijn afgesteld op het niveau van de scholieren.
“Met de Vlaamse Toetsen gaan we ons onderwijs een spiegel kunnen voorhouden”, zegt Weyts in een persbericht. “We gaan nooit echt aan onze onderwijskwaliteit kunnen werken als we niet precies weten waar juist welke problemen zitten. Inhoudelijk gaan we focussen op wiskunde en nederlands, want dat zijn de belangrijkste vakken – die samen alle andere vakken mogelijk maken. Naar Vlaamse normen is dit revolutionair, maar laten we niet vergeten dat dit in andere landen al lang bestaat.”
Het bericht Dalende onderwijskwaliteit: vanaf 2024 centrale testen voor scholieren verscheen eerst op PAL NWS.