Federaal Parlementslid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft in een interview met Doorbraak zijn licht geschenen op het Europese asielbeleid. Hij pleit onder meer voor een geëxternaliseerde aanpak en de bouw van grenshekken.
Francken wil migrantenboten de toegang tot Europese wateren ontzeggen, evenals ngo-schepen, die de illegalen in kwestie op zee onderscheppen, verbieden om in Europese havens aan te meren. “De facto zijn het vandaag gewoon veerdiensten geworden, die mensen oppikken die voor het grootste deel ook helemaal niet in nood zijn, waarna ze hen netjes naar Europa overbrengen”, sprak Francken. “Mensensmokkelaars bellen gewoon ook met de ngo’s om aan te kondigen dat er nieuwe bootjes vanuit Libië of Tunesië op weg zijn. Dus ja, dergelijke ngo-schepen zouden we eigenlijk moeten verbieden, want ze dienen een politieke open grenzen-agenda.” Indien de kans op aankomst in Europa aanzienlijk slinkt, zullen migranten immers niet langer geneigd zijn om enorme bedragen te betalen aan mensensmokkelaars, redeneert de N-VA-politicus.
700 miljoen per jaar
Hij gelooft verder dat er in de komende vijf jaar voldoende politieke wil in Europa zal ontstaan om het asielbeleid te “externaliseren”. Daarmee bedoelt Francken dat de lidstaten met derde landen – zoals bijvoorbeeld Rwanda – zullen moeten onderhandelen om opvang buiten Europa te voorzien. “Willen we deals afsluiten met pakweg Turkije of Tunesië, dan zullen we daar jaarlijks enkele miljarden voor op tafel moeten leggen”, ging Francken verder. “Maar geloof me vrij: dat stelt niets voor in vergelijking met wat het huidige Europese opvangbeleid vandaag kost. Voor ons land alleen al is dat nu jaarlijks 700 miljoen euro, voor Duitsland praten we al snel over enkele miljarden. En dan zwijg ik nog over de maatschappelijke kost van ons huidige model.”
Verzet uit West-Europa
Naast de groeiende vraag naar een geëxternaliseerd asielbeleid, zijn de Europese geesten ook steeds meer aan het rijpen voor de bouw van grenshekken rondom de landsgrenzen. Ook Francken gelooft dat zo’n investering de moeite waard is. “De hekkens in Ceuta en Melilla hebben ongetwijfeld al miljoenen illegale migranten uit Afrika tegengehouden. En wat het prijskaartje betreft: we spreken dan over enkele miljarden, maar nogmaals, dat is peanuts in vergelijking met wat de huidige aanpak ons kost.”
Scandinavië en vooral Oost-Europa zijn al te vinden voor het idee van grenshekken, maar die landen krijgen tegenstand te verduren. “Het verzet tegen een strenger beleid komt vooral nog uit West-Europa, waar linkse partijen dat vanuit een heel moralistisch perspectief benaderen. Maar zie, ook Charles Michel toont zich nu een voorstander van de financiering van hekken en muren door de EU. Dat is dus een kwestie van tijd, en finaal zullen de landen die tegen zijn zich gewoon onthouden bij een stemming”, besloot Francken.
Het bericht Francken: “Kostprijs Europees grenshek is niets vergeleken met kost huidige aanpak” verscheen eerst op PAL NWS.