Groen-ondervoorzitter van de Kamer Kristof Calvo lanceert 18 maatregelen om te besparen op het politieke systeem. Zo zou hij ervoor willen zorgen dat een parlementslid netto tussen de 1.000 en 1.500 euro minder zal verdienen, de cumulregels aanscherpen en de beruchte uittredingsvergoedingen afschaffen.
Ten eerste zou Calvo de forfaitaire onkostenvergoeding van 2.400 euro per maand, waar elk Kamerlid recht op heeft, willen afschaffen of belasten als loon (tegen meer dan 50 procent). Het maandloon van een federaal parlementslid dat geen extra ‘taken’ opneemt, zou dan dalen van 6.000 euro naar 4.500 à 5.000 euro netto.
Uittreding
Wie vandaag de dag niet meer verkozen raakt of zich niet voor een nieuw mandaat kandidaat stelt, heeft recht op een ‘uittredingsvergoeding’. Calvo wil dat systeem afschaffen en parlementsleden recht geven op een werkloosheidsuitkering. Volgens het Groen-Kamerlid werkt het Nederlandse systeem goed, waar ex-parlementsleden opgeleid worden om snel een volgende job te zoeken.
Momenteel kunnen parlementsleden tot 150 procent van een parlementaire wedde verdienen door publieke mandaten te combineren (bijvoorbeeld een parlementslid dat ook burgemeester is). Calvo zou dat willen verminderen – en dat zou ook voor hem gevolgen hebben. Als ondervoorzitter verdient hij nu 171.944 euro bruto – al stort hij een deel daarvan door naar zijn partijhoofdkwartier.
Lees ook:
Het bericht Kristof Calvo wil parlementsleden minder laten verdienen verscheen eerst op PAL NWS.