België en Nederland zijn zélf verantwoordelijk voor de (politieke) problemen rond stikstof. Dat zegt de Nederlandse wetenschapper en schrijver Louise O. Fresco. “Europa zegt niets over stikstof”, vertelde ze in De Afspraak. België en Nederland hebben gekozen voor stikstof als belangrijkste meetwaarde om de kwaliteit van de natuur in stand te houden. De stikstofnormen in België en Nederland zijn ook veel strenger dan in veel andere Europese landen. “Omdat de natuur(beschermings)organisaties een heel grote rol hebben gehad.”
“Een politieke keuze over een ecologisch proces.” Zo omschrijft Louise O. Fresco de politieke crisissen rond stikstof in Vlaanderen en bij onze noorderburen. Om het behoud van bepaalde kwetsbare natuurgebieden te verzekeren, besloten de Vlaamse en Nederlandse regering op een gegeven moment parameters te gebruiken om ‘vervuiling’ van bepaalde gebieden te meten. In andere landen worden de luchtkwaliteit, watervervuiling… als parameters gekozen, afhankelijk van de specifieke situatie in bepaalde gebieden.
Natuurbeheer
De belangrijkste parameter werd de stikstofdepositie. “Als bioloog-ecoloog-landbouwkundige zou ik zeggen dat ecosystemen altijd aan het veranderen zijn”, legt de wetenschapper uit. “Wij (Vlaanderen en Nederland, red.) hebben besloten dat droge gebieden; de Kempen hier of Brabant bij ons, dat dat kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Bij ons betekent ‘instandhouding’ dat we die stikstof niet willen hebben.”
Vlaanderen en Nederland hebben van stikstof dus zélf een ‘probleem’ gemaakt, oordeelt Fresco. “Een politieke keuze.” En geen verplichting vanuit de Europese Unie om iets aan de stikstofwaarden te doen. “Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf natuurlijk aangedaan. Europa zegt niks over stikstof.”
Geen nieuwe analyse
In andere landen bestaat stikstof ook, maar gaat men er heel anders mee om, legt de Nederlandse wetenschapper uit. “De hoogste uitstoot van stikstof in Europa is op de Povlakte (Italië). Daar speelt helemaal geen stikstofprobleem omdat niemand dat aankaart bij de rechter. (…) De norm voor stikstofdepositie in Duitsland is duizendmaal hoger dan in Nederland.”
Volgens Bram Bombeek, de woordvoerder van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), is deze analyse niet nieuw. “Waarom is die nooit eerder opgepikt?”, vraagt hij zich af. “Zeer juist geduid door Fresco. De Europese richtlijn spreekt er (de stikstofdeposititienorm, red.) spreekt er met geen letter van”, besluit hij op Twitter.
Lees ook:
Het bericht Landbouw-en voedselexpert Louise O. Fresco: “Stikstofprobleem is politieke keuze” verscheen eerst op PAL NWS.