De Nationalistische Studentenvereniging (NSV) is niet van plan om een lezing met de Oostenrijkse identitaire activist Martin Sellner in de gebouwen van de KU Leuven te annuleren, ook al heeft de universiteit die gisteren verboden. De studentenvereniging beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en vergadering en wil die grondrechten desnoods via de Raad van State afdwingen.
De KU Leuven heeft donderdag besloten om een lezing van de Oostenrijker Martin Sellner, de kopman van protestbeweging Generation Identity en medeoprichter van Die Österreicher, niet toe te laten in haar gebouwen. De activist zou op 19 april in een aula van de KU Leuven komen spreken over de ‘identitaire strijd en zijn toekomst’. De studentenvereniging diende daarvoor een aanvraag in, maar die werd geweigerd door de KU Leuven, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen.
Volgens NSV-voorzitter Gaëtan Claeys dreigt Sellner het slachtoffer te worden van “een extreemlinkse geweldsdreiging, een georchestreerde haatcampagne van de mainstreammedia en een rectoraat dat te laf is om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen”. Hij wijst erop dat de Oostenrijker ondanks zijn scherpe meningen over onder meer de massamigratie steeds consequent pleit voor geweldloos verzet.
Raad van State
Ondanks het verbod door de KU Leuven is NSV niet van plan om de lezing zomaar te annuleren. Daarvoor beroept ze zich op de grondwet, die de vrijheid van meningsuiting en vergadering waarborgt. Als dat nodig zou zijn, wil de nationalistische studentenvereniging die grondrechten zelfs afdwingen via de Raad van State. Dat laat ze vrijdag weten in een persbericht.
Het ziet er dus naar uit dat de omstreden Oostenrijker op 19 april zoals gepland naar Leuven zal afzakken. “Ook wie het op een beschaafde manier met hem oneens is, is welkom”, besluit Claeys. “We hopen dat de Leuvense studenten deze maand van Sellner zelf kunnen horen wat zijn ideeën zijn, in plaats van zich op roddels te moeten baseren.”
Het bericht Ondanks verbod door KU Leuven weigert NSV lezing te annuleren: “Desnoods afdwingen via Raad van State” verscheen eerst op PAL NWS.