Opinie: De tovertruc om blind te worden voor emotionele schade

Het is 2021 en COVID-19 houdt ons land nog steeds in bedwang. De Britse variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan de huidige variant, wekt angst op bij ons demissionaire kabinet. Nederlanders hebben al veel geleden en hebben zich aardig goed gedragen, maar we krijgen weer een zwaardere maatregel op ons dak. Een maatregel die ongekend discutabel is.

Het kabinet wil, ondanks vele tegengeluiden van onder andere politici als Thierry Baudet en Geert Wilders, een avondklok invoeren. In de hoop dat het ook maar een minimum toevoegt aan het dalen van het aantal besmettingen per dag. 

Maar helaas, er is weinig grond voor een avondklok. De landen waar nu strenge avondklokken gelden, zien slechts een minimale daling van het aantal corona besmettingen. Neem Frankrijk, waar nu al voor de derde keer een avondklok is ingevoerd. Ook in België is het effect van deze maatregel moeilijk vast te stellen. De avondklok is in onze ogen een van de vele vormen van schijnveiligheid. Een dystopische maatregel die onze vrijheid verder inperkt. We betalen een veel te hoge prijs voor maatregelen met een lage  succesgarantie.

Maar wat wij nog wel het ergste vinden, is de emotionele schade die men gaat ervaren door deze vergaande maatregel. Deze week hebben we mogen lezen dat de meldingen van zelfmoordpogingen- en neigingen zijn gestegen van 300 naar 400 tot 500 meldingen per dag (Hart van Nederland, 2021). Er zijn al maanden geluiden vanuit de samenleving te horen, waaruit blijkt dat veel mensen de zwaardere maatregelen op langere termijn niet meer aankunnen. Jongeren vereenzamen in hun studentenkamer. Ouderen vereenzamen in het verpleeghuis, omdat het gesloten is voor bezoekers. En vergeet niet onze volwassenen, die enkel nog een beetje thuis zitten, boodschappen doen, en thuiswerken.

Het kabinet beloofde in december dat ze hulpprogramma’s en campagnes op zouden zetten voor mensen die zich eenzaam zouden voelen. Misschien zijn wij wel een beetje blind, maar we hebben daar nog maar weinig van gezien. Je hoort niets meer van die campagnes en je hoort niets meer over de steun voor zij die zich eenzaam voelen.


Waar bestaat deze steun uit? Telefoontjes plegen met eenzame mensen? Geloof me, als dat zo is, dan scoort het kabinet een dikke onvoldoende op mentale steun. Er moet meer gebeuren. Voer campagnes voor psychisch kwetsbaren. Zet extra in op de psychische zorg. Maak psychologie nog toegankelijker. En niet met korte belletjes. Nee, er moeten fysieke bijeenkomsten plaatsvinden Bellen is minder effectief, en het is goed voor psychisch kwetsbaren om even de deur uit te kunnen.

Daarom zijn wij volop tegen de avondklok, die in onze ogen, meer kapot gaat maken dan dat het dingen goed gaat maken.

Door: Rechtse Jongeren