Opinie: Hoe Thierry Baudet alsnog minister-president kan worden

YouTube: Forum voor Democratie

De flamboyante politicus afkomstig uit Haarlem kondigde eind 2016 de oprichting van de politieke partij Forum voor Democratie aan. Hij moest voor de broodnodige frisse wind in Den Haag zorgen. Minder immigratie, uit de Europese Unie en directe democratie waren de speerpunten van de nieuwe conservatieve partij. Nadat Baudet eerder actief was namens GeenSteil omtrent het Oekraïne-referendum had hij al enige populariteit onder de rechtse kiezers gewonnen. Desalniettemin was het voor velen een verrassing toen het hem lukte om twee zetels en dus een plek in de tweede kamer te veroveren bij de verkiezingen van 2017. Thierry Baudet en advocaat Theo Hiddema maakten officieel hun intrede in de Nederlandse politiek, en dit bleek slechts het begin.

Met Baudet die zijn eerste spreektijd in de tweede kamer gebruikte om in het latijn een speech te geven was de toon meteen gezet. De heren van Forum waren een opvallende verschijning tussen de beroepspolitici die braaf een zetel bekleden om hun maandelijkse salaris weer veilig te stellen. Een partij die afstand deed van politiek correctheid en het kartel met rationaliteit aangreep als fundament voor hun opvattingen. Dat sprak veel kiezers aan en de populariteit van Forum voor Democratie zat voor jaren in de lift. Dit alles ging niet zonder controverses, zo stapten enkele leden op in 2018 na kritiek over de interne democratie binnen de nieuwe rechtse partij en wist Henk Otten na de welbekende ruzie meerdere Forum voor Democratie eerste kamer politici mee te krijgen naar zijn nieuwe partij GO.

Maar de grootste ruzie binnen Forum voor Democratie vond afgelopen november plaats. Nadat er geluiden kwamen vanuit de jongerenafdeling van Forum van vermeend antisemitisme en andere extremistische opvattingen besloot de partij niet op te treden totdat het interne onderzoek zou zijn afgerond. Dit tot ongenoegen van enkele prominenten als Annabel Nanninga, die zelf opperde voor het aftreden van Thierry Baudet. Baudet gaf zelf aan geen mensen te willen royeren op basis van krantenartikelen en geruchten en wilde eerst zelf alles tot op de bodem uitzoeken. Maar toen roken enkele partij prominenten hun kans om een hogere positie te vergaren in de binnenlandse politiek. Baudet bood aan om zijn positie als fractievoorzitter voor onbepaalde tijd op te geven maar daar gaf het andere kamp geen gehoor aan. Niet rust binnen de partij of een goed onderzoek om uit te vogelen wie schuldig is aan verwerpelijk gedrag, maar een totale overname leek de grondslag van hun daden. Toen de leden hun steun betuigde aan Thierry Baudet kwam de groep van onder anderen Eva Vlaardingebroek en Nicki Pouw-Verweij met een brandbrief over het vermoeden dat de partijleider zou zijn geradicaliseerd. Een kleine week daarvoor zou Baudet dubieuze uitspraken gedaan hebben omtrent complottheorieën en joden. Deze mensen zagen dus niet de noodzaak om dit eerder te vermelden. Dit terwijl het logischer lijkt dan dat je zou wachten met het melden dat één van grotere partijen een nazistische organisatie zou zijn met een conservatieve dekmantel. Geen één van hen voelde dat het nodig was om dit te vermelden totdat de partij in brand stond. Of deze uitspraken over joden en dergelijke ook zijn gedaan door Baudet lijkt voor de buitenwereld onmogelijk te controleren. Maar uiteindelijk zal de gemiddelde kiezer hier zijn handen niet aan willen branden. En dat bleek, Forum kelderde naar 3 zetels in de peilingen.

De weg naar de verkiezingen lijkt een hobbelige rit te gaan worden voor de jonge rechtse partij. De, door Baudet bestempelde, coupplegers zijn inmiddels vertrokken en hun eigen weg op gegaan. Chaos en een directe concurrent erbij op het rechtse vlak terwijl je zelf nog een fractie over hebt van je zetels in de peilingen. De toekomst lijkt alles behalve hoopvol, maar toch hoeft Forum voor Democratie niet klaar te zijn. Ik denk dat iedereen het eens zou zijn met dat de Nederlandse kiezer over het algemeen geen lang geheugen heeft. Mark Rutte heeft veel meer schandalen op zijn naam staan dan de gehele kieslijst van Forum voor Democratie, maar toch lijkt hij zijn vierde termijn als premier in te gaan. Dit vanwege het simpele feit dat de Nederlandse kiezer in maart toch zich door andere zaken laat leiden. Al in 2012 zou de premier het vertrouwen van het volk zijn verloren door de loze verkiezingsbelofte dat Griekenland geen financiële steun van Nederland zou ontvangen. Iedereen leek kwaad en er kwam ook ophef, maar uiteindelijk gaat de gemiddelde Nederlander ook verder met zijn leven en is hij bij het volgende debat alweer vergeten wat voor ophef in het binnenhof is geweest. En zo gaat dat ook bij Forum zijn. In welke mate het invloed gaat hebben wat betreft het verschil van status in de media is wellicht lastig in te schatten. Maar uiteindelijk zijn personen als Eva Vlaardingenbroek, Rob Roos of Nicki Pouw-Verweij vrijwel onbekend voor het grote publiek. Over 2 maanden zullen weinig mensen in Nederland zich nog kunnen herinneren waar de hele ruzie bij Forum voor Democratie precies over ging.

Daarbij betekent niet dat de grote groep ontevreden Nederlands zijn verdwenen bij een beschadiging van Forum voor Democratie. De opkomst van populistisch rechts in Europa zal niet meer gestopt worden door berichtgeving in de media. Veel mensen die zich niet gehoord voelen in de politiek maar zich kunnen vinden bij partijen als de PVV of Forum, gaan nu niet opeens een omkeer maken naar bijvoorbeeld een D66. Die enorme groep die in 2019 massaal stemde op de standpunten van Forum zullen nu niet opeens hun vertrouwen hebben teruggekregen in het beleid van de gevestigde partijen. PVV zal waarschijnlijk enorm gaan scoren bij de aanstaande verkiezingen en ruim boven partijen als D66 of de PvdA staan. En Forum voor Democratie zal de volgende verkiezingen in ieder geval meer zetels kunnen bekleden dan de afgelopen 4 jaar. En daarna heeft Baudet de komende jaren de taak om dezelfde kiezers terug te winnen als degene die hem in 2019 naar de winst hebben geholpen. Dat gecombineerd met de nog grote groep die voorheen trouw is gebleven aan de PVV die te winnen valt en zonder te veel ophef hoge ogen gooien in de tweede kamer is het vertrouwen al gauw hersteld. Mensen vergissen zich in het feit dat deze groep in de samenleving niet verandert, en al schuwen zij tijdelijk Forum, dan nog zullen zij hen nauwlettend volgen. Het enige wat Thierry te doen staat is sterke oppositie bieden, relevant blijven maar geen controverses veroorzaken en rationaliteit de drijfveer van de partij laten zijn. Dan zullen de kiezers weer terugkeren.

Baudet ziet het zelf als doel om de functie van premier te bekleden. Onder zijn bewind Nederland veranderen en herstellen. Om daar een kans voor te krijgen is het vereist om er voor te zorgen dat de VVD weer een ruk naar rechts wil nemen. VVD is een opportunistische regeringspartij, zij zullen simpelweg met de wind meewaaien die op dat moment door het binnenhof raast. Wanneer Forum qua grootte in de buurt kan komen van de VVD zullen zij mogelijk de druk voelen om met hen te gaan regeren. Het is niet ondenkbaar dat de VVD’ers van het eerste uur zich niet kunnen vinden in de huidige koers van de partij. En dat het hoofd van de partij weer veilig wederkeert naar het rechtse vlak van het politieke spectrum. Eigenlijk moet Baudet vier jaar er aan werken om voorbereid te zijn voor een mogelijke ineenstorting van de VVD aan het einde van de volgende regeerperiode waardoor de VVD de keuze krijgt om ofwel te regeren met Forum, ofwel het risico lopen vervangen te worden door Forum. 

Wanneer Baudet het lukt om dit alles te realiseren, het terugwinnen van het vertrouwen van zijn oude kiezers, het binnenhalen van trouwe PVV stemmers, vier jaar lang de ophef om de partij heen minimaliseren en tegelijk felle oppositie voeren, dan maakt hij kans op een plek in het torentje. Dat dan ook in combinatie met een gedeeltelijke instorting van de VVD en een aftredende Rutte zou voor hem het premierschap in 2025 kunnen bezorgen. Of dit alles lukt is zeer de vraag, maar ruzie van november 2020 zal in de opportunistische wereld van de politiek echt niet zoveel uitmaken. Het is een lastig doel, maar de missie van Baudet is nog niet bij deze verloren.

Door: rechtsnl