EU eist hervorming van Nederlandse economie voor geld uit coronaherstelfonds

Nederland heeft als enige Europese lidstaat nog geen herstelplan ingeleverd bij de Europese Unie om aanspraak te maken op de beloofde 6 miljard uit het coronaherstelfonds. De Europese Commissie stelt namelijk hoge eisen aan de besteding van dit geld. Zo moeten de euro’s groen en innovatief besteed worden, maar Brussel eist ook voor stevige hervormingen op de Nederlandse woning- en arbeidsmarkt. In een brief aan de Tweede Kamer meldt de demissionaire minister van Financiën dat de Europese Commissie voornamelijk van de hypotheekrenteaftrek en zelfstandigenaftrek af wil.

Van de 750 miljard uit het coronaherstelfonds van de Europese Unie zou bijna 6 miljard voor Nederland zijn. De helft van het fonds bestaat overigens slechts uit goedkope leningen. Het geld is bedoelt om de Europese economie te stimuleren en sectoren te ondersteunen die het extra zwaar hebben gehad tijdens de coronacrisis. Om aanspraak maken op de beloofde som moeten lidstaten een plan inleveren bij de Europese commissie waarin zij duidelijk moeten maken hoe dit geld wordt besteed. Volgens de NOS moeten deze plannen digitaal, groen en innovatief zijn en de desbetreffende economie voldoende stimuleren. Daarnaast zijn er ook specifieke hervormingen per lidstaat welke de EU probeert door te duwen met het herstelfonds.

Zo wil de Europese Unie af van de typisch Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Deze zou immers grotere leningen stimuleren onder huishoudens en daarnaast wil de EU al langer een grotere vrije huursector in Nederland. Verder ziet Brussel ook graag hervormingen op de arbeidsmarkt, zoals een betere bescherming van zelfstandigen en flexwerkers. Ook willen zij minder prikkels voor zelfstandigen, een hervorming van het pensioenstelsel en een ander belastingsysteem voor grote bedrijven. Dit meldde de demissionair minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer. Zo schreef hij onder andere dat het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de zelfstandigenaftrek essentiële punten van de Europese Commissie zijn om het Nederlandse herstelplan goedgekeurd te krijgen. Dit had hij vernomen uit “informele gesprekken”.

Deze strenge eisen komen onder andere bij de demissionaire premier Rutte zelf vandaan. Hij gaf zijn steun voor het herstelfonds in ruil voor strenge voorwaarden, omdat hij niet wilde dat het leek alsof Europa gratis geld weggaf. Dit meldt onder andere het NRC.

Of er wel of niet aan deze eisen gehoor wordt gegeven hangt af van het nieuwe kabinet, hoewel de kans wel groot lijkt dat deze bezwijkt onder de druk van Brussel en lobbygroepen. Zo proberen verschillende sectoren nu al geld te bemachtigen uit dit herstelpotje. Volgens de Telegraaf wil Nederland de coronamiljarden te gebruiken om verder te digitaliseren en de waterstof-economie te stimuleren. Maar met de vastlopende formatie is die zes miljard nog niet in het vizier van Nederland. Landen hebben nog tot de zomer van 2022 om een herstelplan in te leveren.

Geef een antwoord