Doge-meme wordt gebruikt door rechts-extremisten zegt rapport voor Europese Commissie

In een achttien pagina’s lang rapport dat geschreven is voor de Europese Commissie staat dat sommige internet memes niet langer grappig zijn, maar worden gebruikt om de ideologie van rechts-extremisten te verspreiden. Twee experts van het Radicalisation Awareness Network, genaamd Maik Fielitz and Reem Ahmed, hebben het verslag voorbereid voor de Europese Commissie. In hun verslag “It’s not funny anymore. Far-right extremists’ use of humour”, leggen zij uit dat internet memes als Pepe the Frog en de Doge-meme zijn geconfisqueerd door extreemrechtse internet activisten.

Het in februari gepubliceerde stuk zegt dat “rechtse-extremisten grensoverschrijdende humor en (vermeende) satire hebben gekozen als centrale wapens in de strijd tegen de liberale democratie”. Om dit idee te illustreren gebruiken de auteurs drie voorbeelden: de Wojak, Doge en Pepa de Frog memes. Deze drie internet memes zouden volgens hen zijn overgenomen door online activisten om hun rechts-extremistische ideologie te verspreiden. Elke meme heeft een eigen rol, zo zou de Doge-meme volgens het rapport vaak in relatie worden afgebeeld met Nazisme en de Wojak-meme zou vaak leeghoofdige mensen afbeelden die altijd luisteren naar de gevestigde macht.

Een stuk uit het rapport.

Het maken en verspreiden van internet grappen creëert volgens de RAN experts een “digitale haat cultuur” waarin de makers en verspreiders zich thuis voelen tot een gemeenschap waarin geweld tegen minderheden wordt genormaliseerd. Omdat jonge gebruikers makkelijk kunnen radicaliseren in dit soort groeperingen is het belangrijk om actie te ondernemen vinden de auteurs. Zo staat in het rapport: “Online culturen ontwikkelen zich snel tot extremistische bewegingen, zoals te zien is bij de samenzweringscultus rond QAnon en de anti-regeringsmilitie in de Verenigde Staten die bekend staat als de boogaloo-beweging.” Daarom pleitten de schrijvers voor het intensief monitoren van deze extremistische humor en alleen ingrijpen wanneer een echte grens is overschreden. Het verwijderen van meme-accounts op sociale media kan averechts werken beamen de auteurs. Het kan daarom effectiever zijn om jonge gebruikers leren hoe ze extremistische content moeten herkennen.

Geef een antwoord