Urgenda sleept de Nederlandse staat opnieuw voor de rechter

Na een succesvolle eerste zaak sleept Urgenda de Nederlandse staat opnieuw voor de rechter. Dat kondigde Marjan Minnesma aan in het programma Buitenhof.

De Staat moet meer doen tegen de uitstoot van broeikasgassen, zo luidde de uitspraak van de Hoge Raad naar aanleiding van de Klimaatzaak van Urgenda. De staat moest de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met tenminste 25 procent verminderen ten opzichte van 1990. Echter gaat dit in de ogen van Urgenda nog niet rap genoeg. Zij willen nu dat de Nederlandse staat en dwangsom wordt opgelegd tot wel twee miljard euro. Volgens hen zou de staat het vorige vonnis niet of nauwelijks realiseren.

De reden dat Urgenda opnieuw naar de rechter stapt is omdat de Nederlandse overheid volgens hen niet doet wat de rechter heeft opgedragen. Opmerkelijk, gezien het feit dat Rutte de afgelopen jaren constant heeft toegegeven aan klimaatgekte. Toch hoopt Urgenda-voorvrouw de overheid wakker te schudden door middel van een grote dwangsom, maar helaas worden deze kosten verhaald op de belastingbetaler.

De ‘groene lobby’ blijkt machtiger dan ooit tevoren.

Geef een antwoord