YouTube blokkeert Sky News Australia vanwege misinformatie

Sky News Australia is voor een week geblokkeerd door YouTube. Volgens het platform zou de nieuwszender misinformatie hebben verspreid rondom het coronavirus in hun video’s. Sky News Australia zegt een breed debat te steunen en is het dan ook niet eens met de sanctie.

Deze zogeheten “strike” van YouTube betekent dat Sky News Australia een week lang geen video’s mag plaatsen op hun account, welke meer dan 1,8 miljoen abonnees telt. De sanctie is onderdeel van het zogeheten three-strikes-out-beleid waarin de laatste sanctie inhoudt dat je account definitief wordt verwijderd van YouTube. Deze regels gelden zowel rondom het coronavirus als voor het uitdragen van “haatdragende” boodschappen.

Hoewel YouTube niet heeft verwezen naar specifieke videos, meent het dat de filmpjes van Sky News Australia “grote schade zouden kunnen veroorzaken. In het bijzonder staan we geen inhoud toe waarin het bestaan van Covid-19 wordt ontkend of waarin mensen worden aangemoedigd hydroxychloroquine of ivermectine te gebruiken om het virus te behandelen of te voorkomen. We staan wel video’s toe die voldoende compenserende context hebben, wat bij de overtredende video’s niet het geval was”, lichtte een woordvoerder toe tegenover The Guardian.

Sky News Australia spreekt dit echter tegen en zegt nooit het bestaan van Covid-19 te hebben ontkent. “We steunen een breed debat over een breed scala aan onderwerpen en perspectieven die vitaal zijn voor de democratie”, aldus de nieuwszender.

Geef een antwoord